Sanatate
Infecţia cu rotavirus face în continuare victime#1
swipe pentru navigare

Infecţia cu rotavirus face în continuare victime

A+ a-

Tot mai mulţi sugari şi copii au fost depistaţi cu infecţie cu rotavirus la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi. 

Potrivit medicilor, deşi cazurile predomină mai ales în lunile friguroase, numărul celor infectaţi este şi acum foarte mare. Într-o gardă de 24 de ore medicii spun că au avut cam câte două cazuri. „Deşi rotavirusul este prezent mai mult iarna, şi acum sunt cazuri multe cu copii cu boli diareice acute. La UPU se face un triaj al cazurilor şi cei depistaţi sunt dirijaţi către Spitalul de Boli Infecţioase pentru tratament. Sunt cam două cazuri pe 24 de ore”, a declarat dr. Tamara Solange Roşu, purtător de cuvânt al Spitalului de Copii.

Medicii infecţionişti ieşeni spun că, din fericire, niciunul dintre cazuri nu a avut evoluţie gravă. „Sunt mai multe cazuri, dar nu putem spune că este o izbucnire cu rotavirus. Din fericire, niciun caz nu a fost cu complicaţii”, a punctat prof. dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, recomandând părinţilor să prevină această infecţie cu rotavirus prin vaccinarea sugarilor şi să respecte cu stricteţe regulile de igienă a mâinilor. De asemenea, se recomandă evitarea administrării apei care provine din surse cu risc de contaminare.

Rotavirus este un virus ce afectează intestinul subţire, distrugând enterocitele (celule cu rol în digestie şi în absorbţia intestinală). Infecţia se manifestă prin vărsături şi diaree, mai mult sau mai puţin severe, de la caz la caz. Infecţia cu rotavirus este periculoasă doar dacă situaţia scapă de sub control, iar copilul ajunge sever deshidratat. Roxana NĂSTASĂ

Autor: Roxana Năstasă