Sanatate
Fără cozi la „Sf. Spiridon”, dar în continuare nemulţumiţi#1
Fără cozi la „Sf. Spiridon”, dar în continuare nemulţumiţi#2
Fără cozi la „Sf. Spiridon”, dar în continuare nemulţumiţi#3
Fără cozi la „Sf. Spiridon”, dar în continuare nemulţumiţi#4
Fără cozi la „Sf. Spiridon”, dar în continuare nemulţumiţi#5
Fără cozi la „Sf. Spiridon”, dar în continuare nemulţumiţi#6
swipe pentru navigare

Fără cozi la „Sf. Spiridon”, dar în continuare nemulţumiţi

A+ a-

În cadrul campaniei „Eve iese din tipare şi vine mai aproape de tine!”, echipa cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” a fost ieri mai aproape de cititorii care au trecut pragul Spitalului „Sf. Spiridon”, cea mai mare unitate medicală din regiune * deşi de regulă erau cozi interminabile la Biroul de Internări, ieri a fost o zi liniştită, cu toate că a fost început de săptămână * chiar şi cei care au trecut pe acolo erau miraţi de acest lucru, ştiut fiind faptul că se stă şi ore la rând * în rest, dintre cei care au trecut prin curtea spitalului, mulţi s-au plâns de faptul că nu sunt condiţii, alţii de vânzătorii ambulanţi care au acces când vor până la patul bolnavilor, dar şi de faptul că unii medici şi asistenţi aşteaptă bani sau că unele analize se plătesc, deşi oamenii sunt internaţi

Reporterii „Evenimentul Regional al Moldovei” i-au ascultat ieri pe cei care au păşit în curtea Spitalului „Sfântul Spiridon”, veniţi la internare sau în vizită la rude. Deşi în trecut oamenii se plângeau de cozile şi de timpii mari de aşteptare la Biroul de Internări, ieri se puteau număra pe degete cei care au trecut pe acolo, timp de mai multe ore. Chiar şi aceştia s-au declarat miraţi de lipsa aglomeraţiei. „Am mai fost internat în luna martie şi am stat la un rând de aproape 40 de oameni, apoi mi-a greşit foaia de internare şi m-am reîntors la rând, care era până la uşă. E uimitor cum e acum! Eu cred că au ştiut că veniţi”, a declarat un ieşean care a venit să se interneze la Clinica ORL.

Bani peste tot!
Nefiind o zi aglomerată, oamenii care au trecut prin curtea spitalului s-au arătat nemulţumiţi de alte lucruri. Printre problemele semnalate de ei s-au numărat faptul că în unele clinici condiţiile lasă de dorit, unele cadre medicale încă aşteaptă bani sau atenţii sau că vânzătorii ambulanţi nu sunt opriţi de nimeni şi pot intra până la patul bolnavilor. Alţii în schimb, s-au plâns de faptul că atât timp cât sunt internaţi fac analize la policlinica spitalului, pe care le plătesc. „Nemulţumirea mea este că trebuie bani peste tot. Am fost trimis de aici să fac electrocardiogramă la policlinică şi încă ceva de respirat, am uitat cum se numeşte, şi am plătit deşi sunt internat. Dacă nu aveam bani? Mă anunţaseră asistentele să am bani, că se plăteşte. Dar în spitalul ăsta nu se pot face investigaţiile acelea gratuit? Sunt alţii care nu au. Nu se dă mult, dar contează. Asigurarea de ce o mai plătim, atunci?”, a declarat un ieşean internat la ORL, nemulţumit că a plătit în jur de 30 de lei pentru două investigaţii. O femeie s-a arătat deranjată, în schimb, de vânzătorii ambulanţi care au acces în spital şi pot aduce cu ei tot felul de microbi, mai ales la Clinicile de Chirurgie. „Am fost la soţul meu, care a fost operat acum trei zile la Chirurgie, şi nu am nimic de reproşat medicilor. Totul a fost bine. Ce mă deranjează şi am constatat şi cât am fost eu internată aici că, deşi ar trebui să fie o grijă mai mare că oamenii sunt abia operaţi, se perindă tot felul de vânzători în spital, care îşi scot marfa chiar pe patul bolnavilor. Nu ar trebui să aibă acces, ar trebui să-i oprească cineva”, a declarat aceasta. Alţii au spus că nu s-a renunţat la vechile obiceiuri şi unele cadre încă mai aşteaptă atenţii. „De la asistent medical până la medic, se aşteaptă să-i bagi bani în buzunar. Altfel, eşti pacient mai mult pe hârtie. Şi dacă vrei lenjeria schimbată ar trebui să fii atent. Dar, aşa e peste tot, pentru că aşa au fost învăţaţi tot de pacienţi”, a spus un bărbat de 43 de ani, internat la Chirurgie Maxilo-Facială.

„În spital nu e ca acasă”
Cum părerile sunt împărţite însă, unii oameni s-au arătat mulţumiţi de ceea ce spitalul oferă, declarând că în alte locuri este mai rău. „La spital la Iaşi este mult mai bine, de exemplu, decât la Galaţi. Acolo e o mizerie şi un personal aşa de rău... Nici mâncare nu e, unii aşteaptă să le dai un ban ca să se poarte bine cu tine. Când m-am operat în 2013 şi am vrut să dau bani la medic, mi-a zis că Iisus, când a vindecat lumea, nu a luat bani. Eu sunt foarte mulţumită. Am avut şi experienţe mai urâte şi aici, dar nu cu medicii, ci cu infirmiere, cu oamenii din salon”, a spus o doamnă venită din Galaţi să se interneze la „Sf. Spiridon” Iaşi. La fel de mulţumit este şi un bărbat care a venit pentru internare, care susţine că şi oamenii ar trebui să înţeleagă că în spital nu e ca acasă. „Eu nu mă plâng de nimic. Lumea e aşa, veşnic nemulţumită. Uneori mai trebuie să fim şi noi educaţi, să înţelegem că în spital nu poate fi ca acasă. De curat este mult mai curat decât înainte, vă spun sincer”, susţine un bărbat internat.

Eve iese din tipare şi vine mai aproape de tine!
Echipa ziarului „Evenimentul Regional al Moldovei” a demarat o campanie estivală. Pentru a fi siguri că înţelegem corect problemele pe care le întâmpină locuitorii din Regiunea de Nord-Est, luăm la rând instituţiile publice pentru a afla care sunt nevoile reale ale cititorilor noştri. Ne propunem ca în fiecare săptămână să fim în cele mai aglomerate instituţii din oraş pentru a informa corect şi rapid atât cititorii ziarului nostru în format print, cât şi pe cei din mediul virtual, care ne pot găsi oricând pe www.ziarulevenimentul.ro. Incursiunile noastre în instituţiile publice pot fi urmărite şi pe pagina noastră de Facebook. Dacă doriţi ca o echipă a ziarului „Evenimentul Regional al Moldovei” să ajungă într-o anumită instituţie publică, puteţi să ne transmiteţi mesajul dumneavoastră atât printr-un comentariu pe pagina noastră de social media, cât şi la 0752/266265. Cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei“ este singurul cu acoperire regională, cu 40 de pagini color şi cu şase apariţii săptămânale.

Autor: