Politica
 Ruşine!#1
swipe pentru navigare

Ruşine!

A+ a-

 Încăpăţânarea lui Sorin Grindeanu de a rămâne în fruntea unui guvern demisionar i-a adus acestuia multe antipatii, cea mai mare parte a social-democraţilor fiind de părere că şeful executivului putea stopa din faşă o criză politică dacă-şi dădea demisia de onoare. Mai mult, pesediştii se declară indignaţi de faptul că premierul s-a ţinut cu dinţii de scaun, neînţelegând că acel partid care îşi dă funcţia, are tot dreptul să ţi-o şi ia...

Încurcate sunt căile politicii româneşti, mai ales atunci când la „butoanele ţării” ajung oameni care se ţin cu dinţii de funcţii. Astfel, contrele dintre preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi premierul „renegat” Sorin Grindeanu sunt dovada clară că membrii actualei clase politice mai au cale lungă de bătut până să ajungă la maturitate şi să înţeleagă jocurile din culisele puterii. Concret, faptul că întregul Cabinet Grindeanu a trebuit să dea explicaţii în faţa greilor de la PSD pentru modalitatea în care a guvernat acestă ţară în prima jumătate a anului a fost o regulă prezentată miniştrilor de la începutul mandatului. Faptul că în urma analizei actului de guvernare a venit solicitarea de înlocuire a cabinetului Grindeanu nu i-a uimit pe membrii de partid, aceştia declarând la unison că de funcţiile dobândite politic nu trebuie să te ţii cu dinţii. Faptele desfăşurate în ultimele 48 de ore arată însă clar că singurul om din Executiv care nu a înţeles că partidul te ridică, partidul te coboară este premierul Sorin Grindeanu, care refuză să plece din fruntea unei adunături de miniştri demisionari, care s-au supus în unanimitate deciziei de schimbare luate de coaliţia de guvernare PSD-ALDE.

Citește și Moldova luptă să fie reprezentată la vârful PNL


Grindeanu, pus la zid de pesediştii moldoveni
Războaiele politice s-au arătat de-a lungul timpului benefice în ceea ce priveşte creşterea notorietăţii, însă realitatea ultimelor ore ne arată că persoane de la vârful ţării confundă opoziţia cu propriu lor partid şi competenţele profesionale proprii cu „propulsarea” formaţiunii din care fac parte. Este şi cazul lui Grindeanu care se preface că nu a înţeles că jocul PSD e simplu, plecat de la zicala „eu te-am făcut... premier, eu te omor... politic” şi ţine cu dinţii de scaunul pe prim-ministru.
Dârjenia acestuia este aspru sancţionată de parlamentarii care până mai ieri i-au fost alături, aceştia fiind de părere că Sorin Grindeanu întreţine „o criză politică ce ar putea fi rezolvată în două zile”. „Este o criză politică ce trebuie rezolvată de urgenţă, fiind respectate procedurile constituţionale pentru a se găsi soluţii. Consider că un guvern este legitim atât timp cât beneficiază de susţinere politică”, spune Camelia Gavrilă, deputat de Iaşi. Acesta a precizat deopotrivă că ar fi regretabil dacă tensiunile actuale ar duce în cele din urmă la o moţiune de cenzură prin care să se ceară demiterea lui Grindeanu, în condiţiile în care problema ar putea fi rezolvată printr-o demisie de onoare a premierului. Varianta decapitării definitive prin moţiune de cenzură prinde contur, iar parlamentarii aşteaptă semnalul partidului ca să ştie ce au de făcut. „Luni (19 iunie- n.r.) vom avea şedinţă de grup şi acolo vom discuta despre Guvern. Aşteptăm să vedem ce se va decide atunci...”, a răspuns deputatul Vasile Axinte, întrebat dacă va vota „pentru” sau „împotriva” lui Grindeanu.


Buzatu: „Cine te urcă, te şi coboară!”
Critici aspre la adresa lui Grindeanu vin şi de la vasluianul Adrian Solomon, care este de părere că orice poziţionare a premierului este de fapt o carte jucată pentru a-şi salva viitorul politic. „Grindeanu îşi negociază viitorul său politic, iar în PSD mai poate fi vorba de aşa ceva numai dacă face ce zice partidul. Prin faptul că toţi miniştri şi-au dat demisia înseamnă că există o ruptură clară între cabinet şi premier... dacă un om i-a zis că a făcut rău, trebuia să înţeleagă. Lui i-au zis mai mulţi....”, punctează politicianul.
Şi preşedintele pesediştilor vasluieni, Dumitru Buzatu, este de părere că Sorin Grindeanu şi-a luat nasul la purtare, precizând că actuala coaliţie PSD-ALDE are dreptul să-l înlocuiască pe acesta. „Nu este o problemă pe care trebuie să o rezolvăm noi (partidul-n.r.), este o chestiune la care trebuie să pună punct cei care au creat-o (Grindeanu prin decizia de a nu demisiona -n.r.). Este de bun simţ să înţelegi de bună voie că cel care te ridică pe o funcţie are puterea, şi poate să te şi schimbe!”, a declarat Buzatu, punând punctul pe „i” în ceea ce priveşte poziţionarea majorităţii PSD în raport cu Grindeanu. Anca BURNCHE
* * *

Reamintim că în şedinţa de ieri a Comitetului Executiv Naţional al PSD premierul Sorin Grindeanu a fost exclus din partid. Urmează ca luni, 19 iunie, să fie depusă moţiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, care la acestă oră nu mai este o structură susţinută politic de PSD-ALDE.
* * *
Am discutat despre noua propunere de prim-ministru şi componenţa noului Guvern şi am convenit să luam măsuri de siguranţă să evitam un astfel de eşec (cum este cel înregistrat de Guvernul Grindeanu-n.r.) Au fost câteva sugestii să discutam de astăzi despre noua propunere de prim-ministru şi am decis să discutam peste câteva zile, să ne gândim bine şi să alegem din mai multe variante care este cea mai bună variantă.(...) În ce priveşte miniştrii, la fel. Dacă va fi cazul de înlocuiri, cei care vor veni la fel să fie analizaţi foarte bine”- a declarat Liviu Dragnea cu privire la noua structură a Executivului

Autor: Anca Burniche