Politica
 Primii paşi în dezvoltarea comunei Popricani #1
swipe pentru navigare

Primii paşi în dezvoltarea comunei Popricani

A+ a-

 După mai bine de zece ani în care datoriile lăsate moştenire de pe urma proiectelor de mântuială au ţinut conturile primăriei Popricani blocate, primarul Valeriu Pârlog face primii paşi în dezvoltarea comunităţii, propunându-şi să racordeze comuna la reţeaua de apă şi să asfalteze cele mai tranzitate drumuri. Școlile şi grădiniţele se regăsesc şi ele printre proiectele social-democratului, acesta fiind încrezător că o bună parte din cele 13 investiţii pentru care a cerut finanţare de la Ministerul Dezvoltării vor putea fi implementate

- Aş dori să începem acest interviu reamintind cititorilor că sunteţi unul dintre aleşii locali care, în baza „ordonanţei traseiştilor”, aţi trecut de la PNL la PSD. Privind în urmă, regretaţi acest lucru?
- Mă număr printre primarii care, pentru binele comunităţii pe care o reprezint, am trecut la PSD, însă vreau să amintesc faptul că Primăria noastră a fost una cu probleme pentru că până în anul 2014 am avut conturile blocate. Trebuie ţinut cont de asemenea că aceste datorii au crescut din cauza penalităţilor şi majorărilor, ajungând undeva la două milioane de euro. Ei bine, social-democraţii m-au ajutat să rezolv această mare problemă a Popricaniului în anul 2014, printr-o alocare ce prevedea achitarea arieratelor. Mai mult, social-democraţii au fost corecţi faţă de mine şi de ceilalţi primari care au trecut la ei, alături de suma primită pentru a ne achita datoriile am prins şi trei proiecte, fiind vorba despre un drum betonat prin centrul comunei, despre reabilitarea căminului cultural, investiţie aflată astăzi în plin şantier (finanţarea fiind asigurată prin Compania Naţională de Investiţii- n.r.), la acestea adăugându-se proiectul Şcolii Gimnaziale din Popricani, depus la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. La acest proiect am ajuns în faza de licitaţii, fiind deja opt firme care au depus oferte şi sperăm ca la finalul acestei luni să avem un câştigător şi să ne apucăm de treabă. Acestea ar fi proiectele pe care le avem începute din mandatul trecut...


- Care sunt proiectele noi pe care le-aţi gândit pentru comunitatea dumneavoastră?
- Proiectul nostru important, pe care l-am luat din 2013, este alimentarea cu apă potabilă a satelor Cârlig, Satul Nou, Vânători, iar acum ne-am propus să continuăm în satul Vulturi. Până acum ţeava şi componentele ne erau asigurate de ApaVital, printr-o formă de parteneriat, dar a venit Curtea de Conturi şi ne-a zis că nu este corect, precizând că putem continua foarte bine, numai că trebuie să ne facem singuri achiziţia de conducte şi alte materiale, nu doar să facem săpăturile. Dacă lucrurile merg bine, până la finalul acestui an terminăm această parte a proiectului, care a fost şi este făcut pe bani bugetari, urmând ca în Masterplanul de apă să extindem reţea de apă şi canalizare în restul satelor, dat fiind că noi suntem o comună mare (Cârlig, Cotu Morii, Cuza Vodă, Moineşti, Popricani, Rediu Mitropolir, Tipileşti,Vânători, Vulturi- n.r.).
Trebuie precizat că noi am depus la Ministerul Dezvoltării 13 proiecte, dar mă bucur că cei de la Bucureşti au făcut un pic de ordine în ceea ce priveşte solicitările de finanţare. Ne-au zis să ne retragem toţi primarii proiectele pe care le-am depus până acum şi să depunem din nou o parte din ele, dând astfel posibilitatea tuturor aleşilor locali să ia startul în acelaşi timp. Ei bine, din cele 13 proiecte noi am făcut o prioritate din apă şi canalizare, reabilitarea şcolilor şi a grădiniţelor, aici fiind nevoie să se dărâme clădirile din chirpici şi să fie ridicate de la zero altele. Nu în ultimul rând, vom acorda o atenţie sporită sistemului medical, motiv pentru care am depus două proiecte ce prevăd modernizarea dispensarelor din satele Popricani şi Vânători.
În ceea ce priveşte infrastructura rutieră, am readus în atenţia autorităţilor centrale proiectul de modernizare a drumului comunal Cârlig - Cuza Vodă, pentru că oamenii de acolo sunt izolaţi. Mai mult, în şcoala din Cârlig îşi desfăşoară cursurile clase I-IV, motiv pentru care cei mici fac naveta cu microbuzul, la aceştia adăugându-se şi navetiştii care lucrează la oraş. În aceste condiţii consider că drumul trebuie modernizat!


- Spuneţi-mi vă rog dacă aveţi demarate, sau dacă veţi demara, proiecte cu finanţare europeană...
- Dat fiind că noi nu avem nicio investiţie europeană, cum au alte comune, din cauza faptului că am avut conturile blocate, am iniţiat două proiecte care prevăd reabilitarea infrastructurii rutiere. Concret, vorbim despre un drum de exploataţie agricolă care va fi modernizat şi de alţi cinci kilometri de asfalt pentru un drum sătesc. Nu sunt de neglijat nici finanţările care pot fi accesate prin Grupul de Acţiune Locală „Popricani”, unde primăriilor le-au revenit 90.000 de euro, bani din care noi am spus că dorim să luăm un tractor cu remorcă şi lamă şi un buldoexcavator. Cred că primăria Popricani face primii paşi spre normalitate!
A consemnat Anca BURNICHE
* * *
Proiectele comunei Popricani:
Modernizare drum Cârlig - Cuza Vodă
Modernizare drum sătesc Popricani
Înfiinţare sistem de alimentare cu apă şi canalizare
Construirea grădiniţelor din satele Popricani şi Vulturi
Modernizarea dispensarelor din Popricani şi Vânători
Construcţia de poduri şi podeţe
Asfaltarea drumurilor de interes local
Modernizarea iluminatului public
Realizarea unei pieţe în Vulturi
* * *
Reporterii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” desfăşoară o amplă campanie în toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţ, pentru a discuta cu primarii despre proiectele pe care aceştia vor să le desfăşoare în comunităţile lor.

Autor: Anca Burniche