Politica
Panaramă pe „stadionul” PSD#1
swipe pentru navigare

Panaramă pe „stadionul” PSD

A+ a-

În timp ce la nivel central Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu se duelează, pesediştii din teritoriu stau pe margine şi fac galerie, în funcţie de preferinţe. Culmea este că în filiala ieşeană ies scântei mai rău ca în teren, activul de partid începând să se dividă în două tabere

Pornind de la centru şi ajungând la cele mai mici structuri, observăm că pesediştii şi-au făcut un obicei din a se certa între ei, şedinţele de partid fiind adevărate spectacole de circ. Astfel, dacă la Bucureşti Sorin Grindeanu şi Liviu Dragnea se duelează la sânge, primul nefiind dispus să renunţe la funcţia de prim-ministru, deşi în prezent sub conducerea sa sunt o adunătură de politicieni demisionari, în teritoriu spiritele se încing, activul de partid ajungând la şicane dureroase, fiind tentat să se dividă în tabăra „Grindeanu” şi tabăra „Dragnea”.
Judeţul cu Dragnea, municipiul cu Grindeanu
Având în vedere că proiectele comunelor au stat şi vor sta în pixul ministrului Dezvoltării, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD Iaşi, Maricel Popa, împreună cu parlamentarii trimişi în toamnă la Casa Poporului au căzut ieri, 16 iunie, de acord să susţină moţiunea de cenzură a PSD, prin care Sorin Grindeanu va fi pus definitiv pe tuşă, după ce în urmă cu două zile acestuia i s-a cerut demisia din fruntea Executivului. Aşa cum prevede statutul, peşediştii ieşeni s-au adunat în şedinţă pentru a dezbate tema moţiunii şi au hotărât să meargă pe mâna liderului Dragnea: „Membrii de partid şi eu, ca senator, vom respecta statutul. Un om care are o funcţie ce iniţial a fost girată de partid, în momentul în care partidul i-a retras susţinerea trebuie să înţeleagă şi să lase locul altuia. Noi am decis astăzi (în BPJ- n.r.) să votăm moţiunea de cenzură (mai exact „pentru” moţiunea de cenzură- n.r.) împotriva unui om de fapt. Sorin Grindeanu nu mai este membru PSD, a fost exclus şi nu ar trebui să mai fie nici prim-ministru”, a explicat senatorul de Iaşi Victorel Lupu.
Contrar deciziei luate în cadrul BPJ s-a poziţionat însă primarul municipiului, Mihai Chirica, acesta din urmă precizând că parlamentarii se poziţionează greşit. „La şedinţa de astăzi s-a cerut susţinerea exclusivă a moţiunii de cenzură, ca şi cum primarii s-ar duce să voteze, în loc să vorbească cu deputaţii şi senatorii. (...) Am trimis un mesaj către parlamentari prin care i-am rugat să gândească cu responsabilitate (...) parlamentarii de Iaşi vor proceda complet greşit dacă vor compromite moţiunea de cenzură, se vor compromite pe ei şi pe cel care i-a propus”, a declarat Chirica, precizând că „s-a dus de mână” la partid cu Adrian Pănescu, cu Vasile Toma, Camelia Gavrilă, Vasile Cîtea, Silviu Macovei şi Nicolae Bănicioiu pentru a fi trecuţi pe listele electorale din toamna anului trecut, lucru care îl responsabilizează şi pe el atunci când vine vorba de conduita parlamentarilor enumeraţi.
Faptul că Mihai Chirica şi-a susţinut părerile şi în cadrul BPJ, accentuând ideea că membrii de partid sunt manipulaţi şi conduşi tiranic de Dragnea, i-a înfuriat pe unii dintre primari. Cel mai vocal dintre aceştia a fost Costică Postârnac, primarul Comunei Ipatele, care l-a acuzat pe edil că bagă zâzanie în partid şi care a părăsit sala strigând că Mihai Chirica trebuie exclus.
Circul a continuat şi cu un schimb de replici tăios între Chrica şi Maricel Popa, primarul acuzându-l pe şeful judeţului „că le spală creierele primarilor”, în timp ce Popa a sărit la gâtul lui Chirica în plină şedinţă, precizând că pe edil îl ia gura pe dinainte şi prezintă opiniile sale personale „pro” Grindeanu ca şi cum ar fi puncte de vedere oficiale ale Organizaţiei PSD Iaşi.
De la şedinţă a lipsit primarul comunei Schitu Duca, alt pesedist slobod la gură, care de-a lungul timpului a dinamitat de multe ori PSD. „Cred că nu m-au chemat la şedinţă că le era frică să nu spun ceva ce nu le convine! În ceea ce priveşte criza acesta, sunt de părere că pesediştii nu meritau aşa ceva şi nici noi primarii. Trebuie luată o decizie în Comitetul Executiv Naţional (CEX) al Partidului cu privire la soarta lui Grindeanu pe funcţia de premier”, declară Mihai Mihalache, dovedind că este total pe lângă subiect, fără a avea cunoştinţă de cele două şedinţe CEX în care Grindeanu a fost exclus din PSD, membrii partidului punându-se de acord să-l demită cât mai repede şi din funcţia de premier, printr-o moţiune de cenzură care va intra săptămâna viitoare în Parlament.
În concluzie... pesediştii se comportă ca la meci, unii îi fac galerie lui Grindeanu, alţii lui Dragnea, iar la pauză se bat cap în cap! Anca BURNICHE
* * *
Am stabilit în unanimitate să susţinem moţiunea de cenzură şi am discutat cu parlamentarii noştri să fie prezenţi şi să susţină partidul, miercuri, în plenul Parlamentului. Din păcate, Guvernul Grindeanu a reuşit să implementeze foarte puţine din măsurile programate pentru primul semestru al acestui an. Cu programul de guvernare am câştigat alegerile şi cu realizarea lui ne vom prezenta în faţa alegătorilor în 2020”- Maricel Popa, preşedinte interimar al PSD Iaşi

Autor: Anca Burniche