Politica
Moştenitorii fotoliilor de primari#1
swipe pentru navigare

Moştenitorii fotoliilor de primari

A+ a-

Locuitorii Regiunii de Nord-Est nu şi-au schimbat preferinţele electorale din vara anului trecut până duminică, atunci când în nouă unităţi administrativ-teritoriale s-au organizat alegeri parţiale. Astfel, în urma rezultatelor turului de scrutin se observă că acolo unde vechii primari au fost social-democraţi, electoratul a mizat pe aceeaşi formaţiune şi la anticipate, în timp ce comunităţile cu primari de dreapta, ca de exemplul Romanul, au mizat pe aceeaşi carte. Lucrurile au stat similar şi în municipiul Moineşti, acolo unde pe senatorul ALDE îl va înlocuit un alt coleg de partid

Alegerile care au avut loc duminică, 11 iunie, au dat ocazia unui număr de nouă politicieni să-şi arate competenţele administrative la cârma acelor unităţi-administrativ teritoriale din zona Regiunii de Nord-Est care rămăseseră ale nimănui după ce primarii aleşi în vara anului trecut au migrat spre Casa Poporului sau au fost „traşi la fund” de „pietroaiele penale” care le atârnau de gât.
La turul de scrutin de pe data de 11 iunie 2017, social-democraţii au demonstrat încă o dată că judeţul Iaşi este unul preponderent roşu, candidatul stângii, Puiu Constantin, câştigând detaşat cu un procent de 57,2%. „Votul dat de locuitorii comunei Şipote mă bucură, dar mă responsabilizează şi îndatorează în faţa acestora. Le mulţumesc şi le promit acestora că îmi voi folosi toată priceperea şi forţa de muncă pentru a binele acestei comunităţi. În ceea ce priveşte proiectele pe care intenţionăm să ne canalizăm atenţia (în noul mandat- n.r.) acestea sunt în zona de infrastructură. Avem de asfaltat drumul care face legătura între Iazul Vechi şi Chişcăreni, vrem să pietruim străzile şi uliţele din fonduri proprii, având de asemenea luată în calcul şi extinderea reţelei de apă în satele Iazul Nou şi Chişcăreni”, susţine Puiu Constantin, noul primar al comunei şipote.
Se remarcă faptul că la Iaşi pemepiştii i-au depăşit pe liberali în cursa electorală, omul lui Traian Băsescu, Petru Corlat, obţinând un procent de 24,5%. Codaş a fost liberalul Ionel Nicuriciuc, acesta reuşind să obţină numai 18,3% din voturi.
PSD a înregistrat astăzi o victorie zdrobitoare în ciuda sondajelor mincinoase cu care PNL şi PMP au împânzit localitatea toată săptămâna trecută. Eforturile conjugate ale echipei de la judeţ, ale echipei de la municipiu şi ale candidatului Constantin Puiu au făcut ca această comună să dea, din punct de vedere politic, un semnal foarte puternic în judeţ, cu privire la opţiunile de vot ale cetăţenilor şi reprezentarea în administraţia publică locală”, a declarat Cristian Stanciu, vicepreşedinte PSD Iaşi.
Comuna Şipote, din judeţul Iaşi, a fost condusă de un primar interimar de la sfârşitul anului trecut, de când Dorin Malii a pierdut procesul cu Prefectura Iaşi, contestat în instanţă. Malii fusese condamnat în luna august a anului trecut de către magistraţii ieşeni la un an şi cinci luni de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual, pentru o faptă din 2008.

Citește și ANI vrea capul deputatului Axinte


PSD a zdrobit PNL la Botoşani
Social-democraţii continuă să domine politica în comuna Vlăsineşti, iar alegerile locale parţiale desfăşurate duminică arată asta. De la începutul anului şi până acum PNL a bombardat opinia publică şi a anunţat revenirea pe primul loc şi detronarea PSD. Alegerile de duminică au arătat însă adevărata „valoare” a dreptei botoşănene, formaţiunea reuşind să împiedice PSD să treacă de pragul de 80%, aşa cum s-a întâmplat anul trecut în Vlăsineşti, la alegerile la termen! Concret, după trei mandate consecutive câştigate de Lucian Trufin, Andrei Boariu este noul primar PSD al comunei Vlăsineşti, el fiind ales cu 75,76% din voturile localnicilor. Pe locul doi s-a clasat liberalul Ionel Oniciuc, cu 20,13%, iar pe locul trei a fost Cornel Velniciuc, de la PMP, cu 2,98%. Candidatul ALDE, Mihai Cojocariu, a obţinut ruşinosul scor de 1,13%. „Felicitări domnule primar! Ca vlăsineştean sunt mândru că de-acum înainte voi fi reprezentat de un om al cărui potenţial l-am intuit din prima clipă, un tânăr pe care l-am luat cu drag sub aripa mea şi în ale cărui mâini las cu încredere destinele Vlăşineştiului. Dincolo de bucuria momentului, pe domnul primar îl aşteaptă o misiune de maximă responsabilitate, pe care îmi doresc să o ducă mai departe cu onoare. Vă voi fi alături şi vă voi susţine pentru dezvoltarea Vlăsineştiului! Împreună vom mergem mai departe pentru Vlăsineşti”, a declarat senatorul Lucian Trufin, cel care a lăsat fotoliul de primar gol pentru a merge în Parlament.
Pesediştii au avut câştig de cauză şi în comuna Fruntişeni, din Vaslui. Aici, Ionel Onel, candidatul PSD, a condus detaşat alegerile parţiale, obţinând un scor de 71,85%. Acesta a fost urmat de PNL, cu 19,06% şi de PMP cu 9,09%. Locuitorii din Fruntişeni au ieşit la vot după ce Neculai Lupu a fost demis vara trecută, în urma deciziei Curţii Constituţionale prin care aleşii locali care sunt condamnaţi cu suspendare nu îşi pot păstra funcţiile. Reamintim că Lupu a fost condamnat la închisoare cu suspendare în 2013, după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi conflict de interese.


Cum arată rezultatele la Neamţ
Lucian Micu va conduce Primăria municipiului Roman, iar Emilia Acozmei pe cea de la Bălţăteşti. PSD a obţinut Primăria Pipirig, noul primar fiind Vasile Dorneanu. În urma centralizării datelor centralizate din secţiile de votare reiese că, la Roman, Lucian Micu (PNL) a obţinut 10.662 voturi, Neculai Marius (PSD) a scos 6.314 voturi, Samson Radu Constantin (USD) a fost votat de 664 de persoane, iar pemepista Elena Chelmus a primit susţinerea a 337 romaşcani. „Vom continua toate proiectele începute, ne vom strădui să facem din Roman locul în care să ne simţim bine împreună! Îi mulţumesc lui Laurenţiu Leoreanu, un om care iubeşte Romanul şi pe romaşcani, mulţumesc echipei care mi-a stat alături şi le promit acestora că nu îi voi dezamăgi”, a declarat Lucian Micu, la aflarea rezultatelor.
La Bălţăteşti pnelista Emilia Acozmei a căştigat detaşat, aşa cum s-a întâmplat cu pesedistul Vasile Dorneanu în comuna Pipirig.


Locuitorii din Moineşti merg pe trendul ALDE
Conform rezultatelor finale centralizate la Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 2 Moineşti, câştigătorul alegerilor pentru funcţia de primar este Valentin Vieru (ALDE), care a obţinut 5.957 de voturi, al doilea clasat fiind Paul Claudiu Cotîrleţ (PSD), cu 2.658 voturi. „Am câştigat datorită unei bune organizări, a unei campanii elegante, fără excese, iar electoratul a înţeles că e vremea politicii bunului simţ, a cuvântului dat şi respectat şi a respectului politicienilor faţă de cetăţenii oraşului. În final, acest vot masiv pentru ALDE confirmă buna administrare a oraşului începută de fostul primar Viorel Ilie şi continuată de actualul primar Valentin Vieru, pe care noi, toţi, l-am felicitat deja”, a declarat deputatul Constantin Avram, preşedintele organizaţiei judeţene ALDE. Vieru este un nume cunoscut printre politicienii moineşteni, acesta îndeplinind funcţia de viceprimar timp de opt ani, însă în administraţia publică locală se află de 27 de ani. Timp de aproape şase luni Valentin Vieru a fost viceprimar al Moineştiului, după ce a preluat atribuţiile fostului primar Viorel Ilie, devenit senator şi apoi numit ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, după numai trei luni de activitate în Senat.


„Unul mie, unul ție”, jocul partidelor la Suceava
PSD și PNL au câștigat câte un primar în urma alegerilor de duminică, care au avut loc în comunele Iacobeni și Siminicea. Culmea este că cele două partide au obținut victoria în fieful rivalilor politici. Astfel, PSD a învins PNL la Iacobeni, localitate condusă în ultimii opt ani de un primar liberal. Candidatul social- democrat, Viorel Maxim, a reușit să-și atragă victoria de partea sa cu 58,07% din voturi, în timp ce candidatul liberal Vasile Cezar Groza a obținut numai 25,3% din voturi. În comuna Siminicea, teren propice pentru PSD, a câștigat candidatul PNL cu viceprimarul în funcție, Vasile Clim, pentru care au votat 66,54% dintre alegători. Acesta din urmă va avea de condus un consiliu local majoritar PSD.
Grupaj coordonat de Anca BURNICHE

Autor: