Politica
 Moldova luptă să fie reprezentată la vârful PNL#1
swipe pentru navigare

Moldova luptă să fie reprezentată la vârful PNL

A+ a-

Alegerile în tabăra liberală bat la uşă. Deşi niciun politician al dreptei din Regiunea de Nord-Est nu râvneşte la funcţia de preşedinte al partidului, nouă moldoveni vor să pună mâna pe alte posturi care le-ar garanta locul la masa deciziilor

După două tururi de scrutin pierdute într-un mod ruşinos în faţa social-democraţilor, tabăra penelistă din întreaga ţară se va întruni la finalul acestei săptămâni, mai exact pe data de 17 iunie, pentru a-şi alege noua structură de conducere. Deşi pentru şefia formaţiunii nu se întrec decât două persoane, Ludovic Orban şi Cristian Buşoi, pentru celelalte funcţii de conducere şi-au manifestat dorinţa nouă liberali ce şi-au construit cariera politică în Regiunea de Nord-Est.
Trei dintr-o lovitură vor puterea la Iaşi
Având în vedere că filiala din Podu Roşu a fost greu încercată de tensiuni şi dezbinări, noul preşedinte al Organizaţiei Municipale a PNL, Marius Bodea, este de părere că Iaşul trebuie să aibă în cele din urmă o reprezentare serioasă la nivel central, motiv pentru care îşi încearcă pentru funcţia de vicepreşedinte. „Iaşul şi Regiunea de Nord-Est trebuie să fie mai bine reprezentate la Bucureşti. Candidez pentru că vreau o Moldovă unită, puternică, care îşi afirmă tăios interesul regional la nivel guvernamental şi parlamentar. Am fost şi suntem subreprezentaţi politic la Bucureşti. Niciun prim-ministru sau preşedinte al României nu a fost din Moldova în ultimii 25 ani. Niciun şef de partid mare din România nu a fost din Moldova în ultimii 25 ani. Cu câteva excepţii, în perioada guvernării liberale, miniştrii din Moldova au lipsit din Guvern. Lipseşte o agendă clară a regiunii noastre, o asumare a unor proiecte majore, cu care regiunea noastră să se identifice”, a declarat Marius Bodea, justificând astfel intrarea sa în competiţia internă din partid.
Pe Regiunea Nord-Est, pentru funcţia de vicepreşedinte, îi va face concurenţă ieşeanului deputatul de Suceava, Ioan Bălan, cel care în cele două mandate bifate până în prezent în Parlament şi-a ţesut suficiente relaţii printre colegii de partid. Trebuie precizat că Bălan a dat explicaţii pentru zona Moldovei în faţa liderilor de la centru şi în trecut, iar în momentul în care filiala din Podu Roş clocotea, conducerea PNL l-a delegat pe acesta să se ocupe de gestionarea tensiunilor interne dintre peneliştii ieşeni. Totuşi, Bălan nu a avut sorţi de izbândă, dat fiind că activul de partid de aici nu s-a lăsat convins şi „împăcat” de un om venit pe filieră „pedelistă”, motiv pentru care în capitala Moldovei a fost trimis Dan Motreanu.

Citește și Primii paşi în dezvoltarea comunei Popricani


Plecat de la Iaşi pentru a consolida filiala nemţeană a PNL, lucru care s-a şi întâmplat, deputatul Mugur Cozmanciuc s-a decis la rându-i să îşi cuantifice puterea în interiorul partidului, candidând pentru funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL. „Am fost, sunt şi voi fi un avocat pledant al României şi al regiunii Moldovei. Indiferent de ce funcţie politică ocupăm trebuie să fim corecţi şi să privim spre viitor cu încredere. Am decis să candidez pentru funcţia de prim- vicepreşedinte PNL. Vreau să construim o echipă, alături de colegii mei liberali din Regiunea de Nord - Est, care să promoveze intens interesele acestei zone, dar mai ales să ducă la îndeplinire un plan coerent de dezvoltare a României şi a Moldovei. La nivel central, dar mai ales la nivel european şi internaţional, Moldova trebuie să devină o prioritate, pentru că este una dintre cele mai sărace regiuni din Uniunea Europeană. Trebuie să privim cu încredere spre viitor. Centenarul Marii Uniri să ne regăsească cu un PNL puternic pregătit de alegerile europarlamentare şi prezidenţiale. Autostrada Unirii trebuie să devină o realitate! PNL- partidul viitorului trebuie să fie proiectul prin care vom construi o Românie dreaptă, echilibrată şi puternică”, a declarat Cozmanciuc. De remarcat faptul că la momentul actual deputatul de Neamţ este şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene a PNL.
Având în vedere că în noua structură de conducere ce se va valida la finalul acestei săptămâni va fi câte un reprezentant pentru cele mai importante domenii de activitate, fostul primar al Romanului, actualmente deputat de Neamţ, Dan Leoreanu, candidează pentru funcţia de vicepreşedinte pe administraţie.
Nume importante de politicieni ai Regiunii de Nord-Est se regăsesc şi pe lista de candidaturi pentru calitatea de membru, având în vedere că toţi cei care prind o astfel de funcţie vor deveni automat vicepreşedinţi politic, prin modificarea statutului, la întrunirea Consiliului Naţional. Astfel, pentru aceste funcţii vor candida Costel Alexe, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PNL Iaşi, Ionel Palăr, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PNL Bacău, Costel Şoptică, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PNL Botoşani, şi Nelu Tătaru, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PNL Vaslui. Încheie lista deputatul de Iaşi Dumitru Oprea, care se visează şi el în forurile de conducere. Anca BURNICHE
* * *
Sâmbătă, 17 iunie, are loc congresul PNL, în urma căruia va fi ales preşedintele partidului. Pentru şefia PNL candidează Ludovic Orban şi Cristian Buşoi.
* * *
Consiliul Naţional de Coordonare (CNC) al PNL se va reuni duminică pentru alegerea funcţiilor de conducerea. CNC al PNL va alege patru prim-vicepreşedinţi, secretarul general, 16 vicepreşedinţi: opt vicepreşedinţi pe domenii, coordonatori ai comisiilor de specialitate, şi opt vicepreşedinţi pe regiunile de dezvoltare şi 16 membri pentru Biroul Executiv, trezorierul şi membrii comisiilor CA şi CNRC. Secretarul general al PNL este propus de preşedintele PNL.

Autor: Anca Burniche