Politica
 Anticipatele i-au scos din case pe români #1
swipe pentru navigare

Anticipatele i-au scos din case pe români

A+ a-

11 unităţi administrativ teritoriale din Regiunea de Nord-Est au găzduit ieri alegeri anticipate, după ce primarii aleşi în 2016 şi-au pierdut mandatele. Alegerile de ieri nu au fost marcate de incidente 

Goana după funcţii cât mai sus-puse ori încălcările flagrante ale legii i-au făcut pe români să iasă ieri din case, pentru a participa la alegeri anticipate. Astfel, în Regiunea de Nord-Est cetăţenii din 11 unităţi administrativ teritoriale şi-au votat primarii, vechii aleşi locali fiind ori parlamentari, ori penali condamnaţi definitiv. Cele mai râvnite posturi din administraţie au fost cele din municipiile Moineşti (Bacău) şi Roman (Neamţ), dar nu s-au dovedit a fi de lepădat, după numărul candidaţilor înscrişi în cursa electorală, nici fotoliile de primari din Şipote (Iaşi), Fruntişeni (Vaslui), Vlăsineşti (Botoşani), Pipirg şi Bălţăteşti (Neamţ) şi Siminicea, Iacobeni, Forăşti şi Vatra Moldoviţei (judeţul Suceava).


Alegerile în judeţul Bacău
Pe raza judeţului Bacău, alegeri au avut loc numai în municipiul Moineşti, deoarece primarul Viorel Ilie, ales iunie anul trecut, a primit câteva luni mai târziu votul de încredere al comunităţii pentru a merge în Parlament. Ulterior, acesta a urcat pe o treaptă mai înaltă a politicii, fiind în prezent ministru pentru Relaţia cu Parlamentul. Locul i-a fost ţinut de Valentin Vieru, cel care îndeplinea funcţia de viceprimar. În municipiul Moineşti, la urne au fost aşteptaţi 20.340 de votanţi, care au avut de ales între juristul Valentin Vieru (ALDE), managerul Ştefan Cezar Vascan (PNL), istoricul Paul-Claudiu Cotîrleţ (PSD), maistrul mecanic, acum prensionar, Pavel Căpraru (PNŢCD) şi agentul de pază Mircea-Ionel Găburici (PMP).


Alegerile în judeţul Neamţ
Locul lăsat liber la Roman de Laurenţiu Dan Leoreanu, ajuns deputat pe lista peneliştilor nemţeni, a fost vânat de patru persoane, fiind vorba despre Lucian Ovidiu Micu (PNL), Marius Neculai (PSD), Radu Samson (USR) şi Elena Chelmuş (PMP). La cele 53 de secţii de votare din municipiu au fost aşteptate 69.527 de persoane cu drept de vot. Prezent la vot, actualul primar interimar Lucian Micu, la ieşirea din secţia de votare, a spus că „a votat pentru prosperitatea comunităţii romaşcane. Am votat pentru Roman 2020”. Şi contracandidatul său, Marius Neculai, a vorbit despre importanţa scrutinului de ieri: „Este o zi plină de emoţii pentru că noi, candidaţii, suntem opţiuni, dumneavoastră sunteţi care decideţi. Sperăm că am fost candidaţi care am transmis încredere, sperăm că v-am obţinut încrederea şi îmi doresc ca romaşcanii, în următorii ani, să aibă parte de un primar implicat, un primar care să fie alături de oameni şi un primar care să dezvolte acest oraş, să ducem acest oraş de la bine spre mai bine. Mulţumesc tuturor celor care m-au sprijinit; diseară, sper să fiu mândru de această campanie şi sper să ne bucurăm împreună de rezultatele votului”, a declarat Neculai.


Alegeri în judeţul Suceava
Locuitorii a două comune din judeţul Suceava au ieşit ieri la vot, pentru a-şi alege primarii. Este vorba despre unităţile administrativ teritoriale Siminicea şi Iacobeni. Reamintim că fostul ales local din Siminecea, Sergiu Paşniciuc, şi-a dat demisia pe motive personale, lăsând în locul lui un război electoral între Maria Murariu (PSD), profesor, şi Vasile Clim (PNL), actualul primar interimar al comunei. În ambele localităţi au fost deschise câte trei secţii de votare, în acestea nefiind raportate incidente.


Alegerile în judeţul Vaslui
La Vaslui, cetăţenii comunei Fruntişeni au ieşit la vot, după ce Neculai Lupu a fost demis vara trecută, la scurt timp după câştigarea alegerilor, în urma deciziei Curţii Constituţionale prin care aleşii locali care sunt condamnaţi cu suspendare nu îşi pot păstra funcţiile. Reamintim că Lupu a fost condamnat la închisoare cu suspendare în 2013, după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi conflict de interese. Pentru alegerile de ieri au fost înscrişi în cursă Ionel Onel, cel care a pierdut în 2016 fotoliul de primar la doar patru voturi diferenţă faţă de pesedistul condamnat, Dumitru Mocanu (PNL) şi Gheorghe Anton (PMP).


Alegerile în judeţul Botoşani

Patru candidaţi, patru partide se întrec în alegerile parţiale pentru stabilirea noului primar al comunei Vlăsineşti, judeţul Botoşani. Locul a rămas liber după ce fostul primar, Lucian Trufin, a fost ales senator pe lista PSD Botoşani. Au candidat: Andrei Boariu, de la PSD, Ionel Oniciuc, de la PNL, Mihai Cojocariu, de la ALDE, şi Cornel Velniciuc, de la PMP.
Principalii candidaţi au fost Andrei Boariu şi Ionel Oniciuc, cel care candidează pentru această funcţie din 2004. Boariu a fost până acum jurist în Primăria Vlăsineşti şi a fost susţinut puternic de fostul primar al comunei, actualul senator Lucian Trufin. În 2016, Trufin a câştigat al treila mandat de primar cu un scor de peste 80%. Ionel Oniciuc a fost primar înaintea lui Trufin, în 2004-2008, fiind ales din partea fostului PDL. Oniciuc a candidat şi în 2012, când a fost la o diferenţă de câteva zeci de voturi de Trufin, dar şi în 2016, când a pierdut la scor.
Senatorul Lucin Trufin, fostul primar al comunei Vlăsineşti, a declarat că va vota pentru continuitatea dezvoltării comunei pe care a lăsat-o pentru a merge în Parlament. „Îmi doresc la aceste alegeri să câştige omul care a făcut parte din echipa care a primit votul în ultimele trei mandate. Îmi doresc la aceste alegeri ca Vlăsineşti să meargă pe acelaşi drum al dezvoltării. În comună avem viceprimar PSD, 9 din cei 11 consilieri locali sunt de la PSD, Consiliul Judeţean este condus de PSD, Guvernarea aparţine PSD şi sper ca localnicii să aleagă aceeaşi echipă”, a declarat Trufin.


Alegerile în judeţul Iaşi
Comuna Şipote, din judeţul Iaşi, a fost condusă de un primar interimar de la sfârşitul anului trecut, de când Dorin Malii a pierdut procesul cu Prefectura Iaşi, contestat în instanţă. Malii fusese condamnat în luna august a anului trecut de către magistraţii ieşeni la un an şi cinci luni de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual, pentru o faptă din 2008. La alegerile de la Şipote s-au înscris actualul viceprimar - social- democratul Constantin Puiu - liberalul Ionel Nicuriciuc, fost primar în mandatul 2012-2016, şi Petru Corlat din partea PMP.
De remarcat că în niciun judeţ al Regiunii de Nord-Est nu au fost înregistrate incidente.
Grupaj coordonat de Anca BURNICHE
* * *
Au fost aşteptate la vot:
20.362 de persoane în judeţul Bacău
69.527 de persoane în judeţul Neamţ
4.145 de persoane în judeţul Suceava
2.411 de persoane în judeţul Botoşani
1.409 de persoane în județul Vaslui
4.017 de persoane în judeţul Iaşi

Autor: