Moldova
Concluziile primei conferinţe de terapie ocupaţională din România#1
Concluziile primei conferinţe de terapie ocupaţională din România#2
swipe pentru navigare

Concluziile primei conferinţe de terapie ocupaţională din România

A+ a-

La discuţii au participat peste 150 de specialişti din universităţi partenere, din ţară şi din străinătate * ei au prezentat beneficiile terapiei ocupaţionale în sistemul de sănătate

Preşedintele Consiliului Judeţean, Sorin Braşoveanu a fost invitat să participe vineri, la Universitatea „Vasile Alecsandri”, la lucrările conferinţei de terapie ocupaţională, prima de acest fel organizată în România.

Organizată sub egida World Federation of Occupational Therapists (WFOT) şi European Net work of Occupational Therapy Higher Education (E.N.O.T.H.E.), manifestarea a dorit să surprindă, în fapt, evoluţia învăţământului superior de terapie ocupaţională şi a profesiei de terapeut ocupaţional, în perspectiva acreditării internaţionale a programului de studii de la Bacău şi, în consecinţă, a recunoaşterii diplomelor absolvenţilor noştri în toată lumea.

Oaspeţi din ţară şi de peste hotare

La conferinţă au participat peste 150 de specialişti din universităţi partenere cum sunt Universitatea „Anghel Kane” din Bulgaria, Universitatea din Piteşti, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, precum şi din centre ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bacău, Penitenciarul din Bacău, ONG-uri, Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti.

Programul celor două zile alocate evenimentului a cuprins prezentări în plen, 4 work-shop-uri coordonate de profesori de la Universitatea Ulu (Finlanda), Universitatea din Rotterdam (Belgia) şi Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi, precum şi de specialişti în integrare senzorială din SUA. Un număr de 10 terapeuţi ocupaţionali angajaţi în centre ale Protecţiei Copilului, absolvenţi ai Universităţii „Vasile Alecsandri”, şi-au prezentat realizările din ultimii 5 ani în cadrul secţiunii „Terapia ocupaţională în serviciile sociale”.

Importanţa terapiei ocupaţionale în sistemul de sănătate

Sâmbătă, 17 iunie, specialişti de la Centrul de Recuperare Neuromotorie „Nicolae Robănescu“ din Bucureşti şi de la Spitalul de Urgenţă din Bacău au adus în discuţie, în cadrul prezentărilor din secţiunea „Terapia ocupaţională în sistemul de sănătate”, realităţi din domeniul pediatriei, iar specialişti din Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti au susţinut nevoia de completare a echipei în serviciile de reumatologie, cu terapeutul ocupaţional.

În deschiderea conferinţei, Dănuţ-Nicu Mârza-Dănilă, prof. univ. dr., prorector al Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău a precizat faptul că în Bacău se construieşte deja, zi de zi, cu paşi repezi o tradiţie, pe parcursul celor 8 ani de când terapia ocupaţională a devenit o disciplină de studiu, un domeniu de activitate şi o profesie recunoscută, graţie iniţiativei un grup de profesori din cadrul Universităţii „Vasile Alecsandri”. De atunci au absolvit aproximativ 150 de terapeuţi ocupaţionali care lucrează acum alături de asistenţi sociali, psihologi, kinetoterapeuţi şi alţi profesionişti în serviciile sociale publice şi private, în serviciile medicale şi educaţie.

Existenţa terapeutului ocupaţional în cadrul echipei multidisciplinare a venit ca o nevoie în cadrul procesului de reformă şi dezinstituţionalizare din serviciile sociale destinate protecţiei copilului şi persoanelor cu dizabilităţi, la nivel naţional şi local, proces care presupune printre alte obiective reintegrarea familială şi socio-profesională. În acest context, terapeutul ocupaţional prin activitatea sa are scopul de a facilita participarea deplină a persoanelor aflate în dificultate la viaţa socială, creând oportunităţi egale de a participa în societate”, a subliniat Sorin Braşoveanu, preşedintele Consiliului Judeţean. Florin CRĂCIUN

 

8 ani

Aceasta este perioada în care terapia ocupaţională a devenit o disciplină de studiu la Bacău.

Autor: