Lifestyle
 Încrederea în propria persoană atrage mereu succesul#1
swipe pentru navigare

Încrederea în propria persoană atrage mereu succesul

A+ a-

Poate v-aţi întrebat de multe ori ce reţete folosesc unele persoane pentru a avea succes * sau poate alteori v-aţi întrebat ce trebuie să faceţi pentru a avea reuşite * totul ţine de stima de sine şi de încrederea în propria persoană

 

Stima de sine descrie modul în care o persoană se percepe şi se autoevaluează, exprimându-se prin totalitatea trăirilor, emoţiilor şi convingerilor pe care le manifestă faţă de sine. Ea se fondează pe trei caracteristici esenţiale ale fiinţei umane: iubirea de sine, încrederea în sine şi concepţia despre sine. O bună dozare a fiecăreia dintre aceste componente constituie secretul unei stime de sine armonioase.

DA, mă iubesc!”

Iubirea de sine se referă la aspectul de necondiţionat al iubirii, adică la a ne iubi chiar şi în momentele în care avem vreun eşec, atunci când considerăm că nu am fost la înălţimea” aşteptărilor noastre, şi mai ales atunci când considerăm că nu suntem demni de iubire şi de respect. A ne stima înseamnă a ne evalua, dar a ne iubi nu suportă nicio condiţie. Ne iubim pur şi simplu, dincolo de raţiune, de cuvinte şi de faptele celorlalţi. Iubirea de sine înseamnă să-ţi faci timp pentru tine, să înveţi să te asculţi şi să faci lucruri pentru tine, fără să te consideri ca fiind o persoană egoistă.

A te iubi reprezintă soclul stimei de sine, constituentul său cel mai profund şi cel mai intim. Reprezintă combustibilul” nostru intern pe baza căruia funcţionăm unitar, care ne dă aripi pentru a ne înălţa atunci când suntem în hăul prăpastiei noastre interioare şi ne pansează sufletul ca un balsam miraculos. Iubirea de sine o simţi mai ales atunci când te priveşti în oglindă şi dincolo de riduri, de cearcăne şi de oboseală, te uiţi în ochi şi îţi spui simplu şi firesc: „DA, mă iubesc!” şi simţi aceste cuvinte prin fiecare atom al fiinţei tale şi prin auz, şi prin văz, şi prin atingere, şi prin miros, şi prin gust. Prin toate acestea simţi plenar acel EU SUNT.

Încrederea în sine reprezintă componenta stimei de sine cu care, de cele mai multe ori, este confundată. Încrederea în sine implică în primul rând autocunoaşterea - persoana ştie la ce este foarte pricepută şi, în acelaşi timp, îşi cunoaşte foarte bine limitele. Cei care au un nivel ridicat al încrederii în sine aleg în orice circumstanţă să fie de partea lor”. Indiferent de părerile pe care le au cei din jur despre propria lor persoană, pozitive sau negative, ei merg cu încredere pe drumul lor atunci când şi-au ales cu hotărâre destinaţia. Reuşesc să extragă din evenimentele foarte dureroase lecţii de viaţă care să le ghideze permanent pe calea devenirii de sine.

Ce crezi despre tine?

Concepţia despre sine reprezintă părerea pe care o avem despre noi, opinie care implică mai ales cunoaşterea calităţilor şi defectelor. Cel mai important lucru este convingerea pe care ne-am format-o de-a lungul vieţii despre noi înşine. Ea este forţa noastră interioară datorită căreia reuşim să ne bucurăm de şansa noastră în ciuda adversităţilor. Convingerile pe care le avem despre sine ne creează realitatea în care alegem să trăim. Dacă avem credinţa că vom atinge succesul personal, la nivel inconştient ne vom programa să se întâmple. Astfel vom atrage în viaţa noastră persoane, situaţii şi evenimente în care să reuşim. Vom vedea în toate aspectele vieţii noastre oportunităţi prin care vom obţine succesul personal.

Psiholog Mihaela Gheran Palade, trainer dezvoltare personală

 

Între aceste trei componente ale stimei de sine există un raport de interdependenţă: iubirea de sine (a fi de partea ta, a te respecta şi a te asculta) determină o concepţie despre sine pozitivă (a crede în capacităţile tale, a te proiecta în viitor în scenarii de învingătoare) care, la rândul său, influenţează în mod benefic încrederea în sine (a acţiona fără frică de eşec şi de judecata celorlalţi).

Autor: