Lifestyle
 Cât de mult contează poziţia corpului în lumea afacerilor#1
swipe pentru navigare

Cât de mult contează poziţia corpului în lumea afacerilor

A+ a-

De foarte multe ori nu suntem conştienţi de poziţia corpului şi nici de impactul pe care îl poate avea * chiar dacă pare greu de crezut, există anumite posturi care favorizează comunicarea şi altele care dăunează * totul ţine de mesajul pe care îl recepţionează cei din jur şi care poate afecta relaţiile inclusiv în organizaţii

 

Suntem fascinaţi de limbajul trupului şi ne interesează în mod deosebit limbajul trupului celorlalţi. Ne interesează o interacţiune ciudată sau un zâmbet, o privire dispreţuitoare, o ochiadă ciudată sau poate chiar o strângere de mână. Vorbim de comportamentul non-verbal sau de limbajul trupului. Experţii în ştiinţe sociale au petrecut mult timp studiind efectele limbajului trupului nostru sau limbajul trupului altcuiva asupra percepţiilor. „Facem aprecieri şi deducţii rapide din limbajul trupului. Aceste judecăţi pot prezice evoluţii semnificative ale vieţii, cum ar fi pe cine angajăm sau promovăm, pe cine invităm în oraş. Când ne gândim la elemente non-verbale, ne gândim la cum îi judecăm pe ceilalţi, cum ne judecă ei pe noi şi care sunt rezultatele. Avem tendinţa de a uita însă de celălalt public care e influenţat de mijloacele noastre non-verbale, adică de noi înşine”, spune Amy Cuddy, un sociopsiholog american. Cu toţii suntem influenţaţi de elementele noastre non-verbale, de gândurile noastre şi de sentimentele şi fiziologia noastră. Expresiile non-verbale ale puterii şi dominaţiei se întâlnesc peste tot şi ţin de expansiune. „Vă faceţi mari, vă extindeţi, ocupaţi mult spaţiu, practic vă deschideţi. Ţine de deschidere. Oamenii procedează astfel şi când deţin puterea, în mod obişnuit, dar şi când se simt puternici pe moment. Ce facem când ne simţim fără putere? Exact invers, ne strângem tot mai mult. Ne facem mici. Nu vrem să dăm peste persoana de lângă noi. Când e vorba de putere, contrabalansăm elementele non-verbale ale celorlalţi. Dacă cineva afişează putere faţă de noi, avem tendinţa de a deveni mai mici. Nu le copiem gesturile, adoptăm gesturi opuse lor”, a explicat Amy Cuddy la una din conferinţele TED.

Postura corpului este foarte importantă în relaţionare, în stabilirea contactelor de afaceri şi în derularea lor. Gesturile noastre determină percepţia altora, ce cred şi simt ceilalţi în legătură cu noi. De exemplu, zâmbim când suntem fericiţi, dar şi forţaţi fiind să zâmbim, ţinând un creion între dinţi, ne face să ne simţim fericiţi. Funcţionează în ambele direcţii. Când e vorba de putere, de asemenea funcţionează în ambele sensuri. Când te simţi puternic, e posibil să faci aşa, dar e posibil, de asemenea, când te prefaci că eşti puternic să ai mai multe şanse chiar să te simţi puternic.

Ai grijă la gândurile tale!

Mintea ne modifică corpurile, dar este posibilă şi reciproca. Persoanele puternice tind să fie mai categorice, mai încrezătoare, simt că vor câştiga, îşi asumă mai multe riscuri. Există şi o explicaţie fiziologică şi ţine de doi hormoni: testosteronul (hormonul dominanţei) şi cortizonul (hormonul stresului). „Liderii puternici şi eficienţi au un nivel ridicat de testosteron şi scăzut de cortizol. Când se gândesc la putere, oamenii tind să se gândească doar la testosteron, căci are legătură cu dominaţia. Dar puterea ţine şi de reacţia la stres. Vrei un lider puternic, dominant, cu nivel testosteron ridicat, dar care reacţionează puternic la stres? Probabil că nu. Vrem persoana puternică, fermă şi dominantă, dar care nu reacţionează puternic la stres, o persoană calmă”, a continuat Amy Cuddy.

Oamenii care au o postură specifică puterii participă la situaţii de risc, îşi asumă misiuni dificile, câştigă de multe ori. Elementele non-verbale guvernează modul în care gândim şi ce credem despre noi, nu-i influenţează doar pe ceilalţi, ci şi pe noi înşine.

Autor: