Economie
Început anemic pentru Programul Start-Up Nation#1
swipe pentru navigare

Început anemic pentru Programul Start-Up Nation

A+ a-

Beneficiarii au timp 30 de zile, perioadă în care pot fi depuse la nivel naţional 10.000 de proiecte

În primele ore de la deschiderea aplicaţiei prin care puteau fi depuse proiectele pentru atragerea de bani guvernamentali nerambursabili prin Programul Start-Up Nation, doar în jur de 250 de proiecte au fost încărcate online, la nivel naţional.

Programul a devenit activ pe 15 iunie, ora 10.00, are o alocare de 1,7 miliarde lei, din surse bugetare naţionale şi fonduri europene, iar suma pe care un beneficiar o poate obţine este de maxim 200.000 de lei. Înscrierea în Program va fi deschisă public pentru 30 de zile, timp în care potenţialii beneficiari vor înscrie online planurile de afaceri. „Prin programul Start Up Nation sunt finanţate şi cheltuielile salariale şi cele cu chiriile, dar şi cele pentru achiziţia de echipamente, ceea ce-l face un program cu adresabilitate largă. Interesul este unul foarte mare pentru acest program“, a transmis Narcis Tăbăcaru, şeful Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie Iaşi, la una dintre întâlnirile cu potenţialii beneficiari.

Potrivit acestuia, aplicanţii trebuie să fie atenţi la completarea dosarului. „Să fiţi atenţi ca ceea ce vreţi să faceţi să se regăsească în codul CAEN. Prin acest program se finanţează un singur cod CAEN, iar ceea ce se cumpără trebuie să aibă legătură cu acest cod, altfel cheltuielile nu vor fi eligibile. Practic, dacă solicit finaţarea pentru producţie, achiziţiile trebuie să aibă legătură doar cu asta“, a mai menţionat şeful Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie Iaşi.

Obiectivul principal al programului îl constituie stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii, îmbunătăţirea performanţelor economice ale start-up-urilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare. Anul acesta, prin programul StartUp Nation se estimează finanţarea a 10.000 de start-up-uri, care vor crea cel puţin 10.000 de noi locuri de muncă.

Autor: Alina Stan