Moldova
Primul Război Mondial reflectat în presa vremii. Ziarul „Evenimentul” acum 100 de ani – 20 iunie 1917 GALERIE FOTO#1
Primul Război Mondial reflectat în presa vremii. Ziarul „Evenimentul” acum 100 de ani – 20 iunie 1917 GALERIE FOTO#2
Primul Război Mondial reflectat în presa vremii. Ziarul „Evenimentul” acum 100 de ani – 20 iunie 1917 GALERIE FOTO#3
Primul Război Mondial reflectat în presa vremii. Ziarul „Evenimentul” acum 100 de ani – 20 iunie 1917 GALERIE FOTO#4
Primul Război Mondial reflectat în presa vremii. Ziarul „Evenimentul” acum 100 de ani – 20 iunie 1917 GALERIE FOTO#5
Primul Război Mondial reflectat în presa vremii. Ziarul „Evenimentul” acum 100 de ani – 20 iunie 1917 GALERIE FOTO#6
Primul Război Mondial reflectat în presa vremii. Ziarul „Evenimentul” acum 100 de ani – 20 iunie 1917 GALERIE FOTO#7
Primul Război Mondial reflectat în presa vremii. Ziarul „Evenimentul” acum 100 de ani – 20 iunie 1917 GALERIE FOTO#8
Primul Război Mondial reflectat în presa vremii. Ziarul „Evenimentul” acum 100 de ani – 20 iunie 1917 GALERIE FOTO#9
Primul Război Mondial reflectat în presa vremii. Ziarul „Evenimentul” acum 100 de ani – 20 iunie 1917 GALERIE FOTO#10
swipe pentru navigare

Primul Război Mondial reflectat în presa vremii. Ziarul „Evenimentul” acum 100 de ani – 20 iunie 1917 GALERIE FOTO

A+ a-

 NOTA: Citiţi în cele 10 facsimile din ziarul EVENIMENTUL din 20 iunie 1917 ştiri din ţară şi din lume. Primul Război Mondial era în plină desfăşurare.

 Pe ziua de ieri, zi de carne, majoritatea locuitorilor acestui oraş n-au găsit în piaţă, la ore destul de matinale, nici un gram de carne. De verdeţuri, nu mai vorbim, ele nu se găsesc deloc, deşi acum e timpul lor. În schimb, în pieţe ca şi pe toate străzile, se găsesc din belşug de vânzare creme de botine, nasturi şi şireturi, articole cu care populaţia noastră nu se poate hrăni. Măsuri de îndreptare trebuiesc luate în grabă, căci nu se poate lăsa un oraş întreg, populat aşa cum e astăzi Iaşul, să moară de foame.

 „Idea Nazionale” află din Berna: Trebuie să ne aşteptăm la noi surprize şi destăinuiri în jurul afacerii Grimm Hofmane. Se pare că consilierul Federal Hoffmann n-ar fi lucrat din propria-i iniţiativă. S-a constatat că raporturile sale cu Legaţiunea Germană din Berna şi cu principele Bulow ar fi de o intimitate compromiţătoare. Presa elveţiană cere o anchetă.

 Ziarele reproduc un articol foarte simpatomatic apărut în „Berliner Tagoblett” la adresa progermaniştilor din Austria. Înţelesul acestui articol este următorul: Austria dacă vrea să mai trăiască trebuie să se democratizeze. Germanii din Austria reprezintă un element prea slab, ca să-şi permită luxul de a stăpâni peste celelalte naţionalităţi din monarhii. Numai înţelegerea dintre toate naţionalităţile din monarhie va putea îngădui o cârmuire posibilă în Viena. A mărgini naţiunea sferelor naţionale din Boemia sau a introduce germana ca limbă comercială în toate regiunile Austriei sunt lucruri care interesează toate naţiile şi ar trebui deci admise prealabil de ele. Timpul în care guvernele austriece stăpâneau aplicând formula: „dicide et impera” în care prim-miniştrii erau aleşi după almanahul Gotha, a trecut. Austria are nevoie de a schimba din temelie.

 O telegramă fără fir sosită astăzi dimineaţă, anunţă că în regiunea Lombergului, trupele ruseşti, după o înaintare vertiginoasă, au ocupat trei rânduri de tranşee ale inamicului, fără ca planul lor să poată fi oprit, astfel că bătălia este încă în oraş. 

Autor: Larisa Lazăr